Kedi Beslenmesine Dair Herşey

Kedi Beslenmesine Dair Herşey

EVCİL HAYVANLARIMIZI NASIL BESLEMELİYİZ?

Kediler için Beslenme


•  Yavru Kedi Beslenmesi




Dünya tatlısı bir yavru kediniz oldu ancak maalesef annesi yok, onu hayatta tutmak istiyorsunuz peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Biraz zorlu bir süreç ancak büyüdükçe size bağlı olması ve sizin yanınızdan ayrılmayışını görünce bütün bu emeklerinize değdiğini göreceksiniz smiley
Yavru kedimizin ilk hafta işitme, koku ve tat alma duyuları gelişmeye başlar. Gözleri kapalıdır ve vücut sıcaklığı henüz oluşmamıştır. Battaniye altına alarak veya koyduğunuz kutunun yanına sıcak su torbası koyarak minik yavrunuzu sıcak tutmayla işe başlayabilirsiniz. 
Normal şartlarda anne kediler, yavrularının dışkı yapma isteklerini arttırmak için o bölgeye yalama işlemi yaparlar. Bu da yavruların dışkı isteğini arttırır. Bu durumu oluşturmak için kedinin dışkı bölgesine ıslak mendil sürebilirsiniz. Yavru kediler genellikle 4 hafta sonrası kendileri kuma yapabilecek seviyeye gelmektedir. Çok hızlı büyüyorlar değil mi smiley
Esas gelelim yavru kedimizin karnını doyurmaya, bebekken süt tozlarını alıp likit formatına getirip biberon ile yedirmeniz gerekiyor ancak bunu yaparken yavaş yapmaya özen gösterirseniz kedinizi boğulma tehlikesinden kurtarmış olursunuz. Sütü biberon ile verirken sıcaklığı da çok önemlidir, ideal süt ısısı 30-35 derecedir.
Peki ne kadar süt vermeli? Normal şartlarda 100 gramlık vücut ağırlığı için 30 mt süt vermek gerekiyor. 

  • 1 haftalığa kadar kedi yavruları 2-3 saatte bir beslenmelidir.
  • 2 haftalık kedi yavruları maksimum 4-6 saatte bir beslenmelidir.
  • 3 haftalık ve daha büyük yaştaki yavrular ortalama 6-8 saatte beslenmeliler
5-6 hafta  sonrası bebekler anne sütünden kesilir ve yerine yavru kediler için uygun olan kuru mama ile beslenmeye devam edilir. Minimum 1 ay süt vermek kedilerin gelişmesi için oldukça mühimdir ancak şunu da belirtmek gerekir ki yavru kediler sütten kesilince artık inek sütü vermek iyi gelmez çünkü inek sütünü sindirme yetileri gitmiştir
Mama seçeneklerinde ‘yavru’ , ‘kitten’ veya ‘junior’ olarak yazarlar bunları alabilirsiniz. 
Yavru kediler içinde su tüketimi çok önemlidir, güzel bir su kabına temiz su bulundurmayı ihmal etmeyiniz.


•  Yetişkin  Kedi Beslenmesi



 Kediler doğal ortamlarında avladıkları hayvanlar ve haşereler ile beslenirler. Evcilleşen kediler ile birlikte bu durum değişmiştir onlar artık sevimli ev kedilerimizdir. Kedilere küçükken alıştırıldığı takdirde ev yemeği verebilirsiniz. Ev yemeğinden kastımız; tavuk, balık ve et türleridir ancak evde bunları hazırlamak hem zahmetli hem de bozulma riskinin daha artmasına neden olacağından kedinizde iç parazit ihtimalini arttırır. Günümüz yaşam düzenine en uygun kuru mamalardır hem kolay bozulmaz hem de içerdiği besin değerleri sayesinde kedinizin ihtiyaçlarını karşılar.
  
Kedinize ne kadar mama vermeniz gerektiğini aldığınız kuru mama paketlerinde yazan ölçülere bakarak karar verebilirsiniz. Eğer çok hareketli bir kediniz varsa bu ölçüleri bir tık arttırabilir veya tam tersi durumda az hareket eden bir kediniz varsa bu ölçüleri bir tık azaltabilerek kedinize ne kadar mama vereceğinizi zaman yardımıyla da oturtabilirsiniz.
 Şunu da belirtmek isteriz ki; Tüm kediler genelde az ve sık yerler mama kabına koyduğunuz mamayı bitirmediği zaman endişeye düşmeyin sad
Çoğu kaynaklar kedilere günde 2 kez mama verilmesini öneriyor.
Bazı yiyeceklerin kesinlikle kedilere verilmemesi gerekiyor bunlar neler mi? Tuzlu, yağda kızartılmış yiyecekler, çikolata, dondurma gibi şekerli yiyecekler, sucuk, pastırma benzeri tuzlu ve baharatlı etler, inek sütü gibi laktoz içeren veya asit içeren içecekler kediler için çok zararlıdır ve asla verilmemesi gerekir.
Su tüketimi kediler içinde çok önemlidir. Mama ve su kaplarının aralarında biraz boşluk olmasını tavsiye ediyoruz. Kedilere verilen su veya mamalar çelik, porselen veya cam kâselerde verilmelidir. 

 
•  Yaşlı Kedi Beslenmesi


 
İnsanlar gibi kedilerde yaşlanıyor ve kedilerde de yaşlanınca insanlardaki gibi değişimler başlıyor.  Duyma, koklama ve görme yetileri zayıflamaya başlıyor L Bu belirtiler genelde 11 yaş ve üzerinde ortya çıkmaya başlar. Yaşlı kediler de tıpkı yavru kediler gibi onların yaş ve özel durumlarına uygun, özel üretilmiş mamalara ihtiyaç duyarlar. Yaşlandıkça kedilerinde besin ihtiyacı da değişir. Az yediği halde kilo alabilir veya yaşlandıkça kilo da kaybedebilir. Yaş ilerledikçe yüksek proteinli mamalar kedinize daha iyi gelebilir. Yavru ve yetişkin kedilerin beslenmelerinde kullanılan mamalar ile yaşlı kediler için kullanılanlar farklı özelliklerde üretilmektedir. Bu mamalar gittikçe hareketsizleşen ve yaşlanan kedilerde enerji artması sağlarken aynı zamanda da mide ve bağırsak sorunları yaşamalarını da engellerler. Bu noktada kediniz için yaşlı kedi maması kullanımına başlarken kademeli bir geçiş sağlamanız gerekir
Kedilerin evreleri,
  • 0 – 6 ay arası: Kedi Yavrusu
  • 7 ay – 2 yıl arası: Genç
  • 3 – 6 yaş arası: Olgunluk çağı
  • 7 – 10 yaş arası: Ergin
  • 11 – 14 yaş arası: Yaşlı
  • 15 yaş ve üstü: İhtiyar
 

• Hamile Kedi Beslenmesi



Hamile kedi beslenmesi ve hamile kedi bakımı özel bir çaba gerektiren özel bir dönemdir. Aslında doğal olarak tüm canlı türleri için hamilelik dönemi özen isteyen, özel bakıma ihtiyaç duyulan bir dönemdir. Hamile kediler hem kendileri için hem de yavruları için besinsel olarak ekstra ihtiyaçları artacaktır. Hamilelik sürecindeki kedinizin iştahı azalabilir eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız proteini yüksek mamalar ile bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Hamilelik sürecinin 5. Haftadan itibaren kedinin enerji ve besin ihtiyaçları hızla artar iştahı da artabilir bu durumda aşırı kilo almamaya dikkat etmek gerekir.
  Hamile kedi bakımı sırasında özellikle hamileliğin ilk 15 – 20 gününden itibaren normal mama ile besleyebilirsiniz ancak 20 günden sonraki dönemlerde yediği mama yetersiz kalabilir. Hamile kedi mamalarına geçiş yapmanızı eğer uygun bir mama bulamıyorsanız da kuru yavru kedi maması ile besleme öneriyoruz. Yavru kedi maması hamile kedinizin tüm ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacaktır.  
Her zamanki gibi hamilelik sürecinde temiz su bulundurmanın da önemi büyüktür.
Kedilerde Hamilelik Süresi Ne Kadar?
Kedilerde standart hamilelik süreleri 63-65 gün arasında sürer. 
Etiketler: Evcil Dostlarımızda Beslenme
Mayıs 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR